Jag är inte död iallafall :)

Känns som det var längesen jag skrev här, men var inte sålänge sen, men Tuffing gör inte så mycket och har inte så mycket att skriva, kul att kim har kommit igång lite, kommer ju slänga in ett inlägg då och då, men bloggen kommer nog vara lite "halvaktiv" fram tills både jag och kim tränar och rider mera så det finns mera att skriva om, fram tills dess finns jag ju på teamemelielindberg.blogg.se, men på halvtid här såklart,
och som Kim skrev ska vi försöka styra en header, det blir super! :)
/Emelie

Ponnyn vilar

Tuffing har vilat sen innan helgen och kommer vila/skrittas under en vecka till, skönt för honom att ta det lugnt och slappna av, han är ju inte så gamal :) Jag kommer bjuda på bilder på teamemelielindberg.blogg.se från hoppträningen sist då många börjat tjata nu, kanske även lägger upp dom här!
Anledningen till att jag lägger upp dom där är för jag inte har ett USB minne just nu och måste rensa datorn så jag ska spara dom i en mapp där, och tar lång tid att ladda upp på båda, men ni får ett smakprov så länge.
Som ni kanske förstår kommer uppdateringen vara dålig eftersom jag inte rider just så mycket nu. :)

Nyheter a´la hööks!

Hööks har kommit med en hel del nyheter, både fina och fula saker, jag tänkte lista några!
Säkerhetsväst i liknande modell som race safe västarna, perfekt för dom yngre
ryttarna som måste ha det på tävling och vill ha en snygg väst som inte syns allt
för mycket till ett mycket schystare pris än race safe, denna klickar du hem för
899kr!
Här däremot, här har dom misslyckats totalt för detta var nog det gräsligaste
jag sett dom ha på länge, 549 kr som den kostar kan du få finare för!
Även här ser jag hur dom failade, för det första ser det ut som hängande filtar men
det jag egentligen störde mig på är halsen som sitter på halva halsen, det värsta
jag vet är täcken som inte täcker hela halsen, då finns det inte någon mening!
429 kr klickar du hem detta för.
Dom har även några nya träns som jag tyckte var skapliga och ett par häftiga ridstövlar, sen en hel del fula saker också, jag vet inte riktigt om jag förväntade mig mer, känns som dom har gått ner sig lite med detta!
/Emelie

Aloevera liniment!

Nyss kommit hem från stallet, pysslade och myste bara idag jättemycket med min lillekille, gick sen hela vägen från stallet till kvinnersta på ca en kvart, snacka om att jag stressade för att hinna med en buss, haha!

På vägen så hann jag springa in på en hästbutik som finns nära och köpa nytt liniment, använder mig av aloveraliniment, lätt det bästa linimentet som finns, har även samma märke i sårsalva och också med alovera, superbra och kan verkligen tipsa om det!

Nu ska jag iväg och träffa bloggpartner Kim! ;)
.. (och redbull!)

/Emelie

Depp!

Känner mig inte alls något mer motiverad efter helgen som jag kanske trodde jag skulle göra, helt tvärtom..
Helgen var iallafall aweesome, men igår mådde man ju inte speciellt bra, ännu mindre efter alla bilder på facebook!
Nu är det Måndag och nya tag men jag la ner det med skolan, är så sjukt skoltrött, och ännu mer när jag har gjort allt arbete så jag bara får sitta och glo på lektionerna för att få närvaro, det känns så ovärt så då går jag inte dit, men sen får jag ångest efteråt istället, och jag vill bara ut till min lille plutte och pussa på honom just nu känner jag!
Äh kände bara för att skriva av mig och så hur mongoliserat hela inlägget är men whatever.

Jag kallar det kärlek!

Hoppträningen gick super igen!

Amaziing ponny igen, känns som jag överlumpar min ponny med beröm hela tiden, men han gör sånna framsteg hela tiden så man förstår inte, det känns så himla kul att se honom utvecklas när man har ridit in och gjort allt jobb själv från grunden. :)

Idag hoppade vi bara hemma men han fick hoppa sin första bana. Började med trava lite bommar som vanligt, hoppade sen ett språng på varje hinder (även första gången han hoppade oxer och räcke) då vi suttit och tränat på kryss, men han hoppade ju lika snällt för det!

Sen hoppade vi en enkel liten bana med hinder längst långsidan och snett igenom, typisk "unghästbana" och hela banan i galopp (och vi har ju inte hoppat mer än en gång i galopp för den delen) men det gick super, lite vinglig som förväntat men stampade av bra till varje hinder, svarade bra för framåt och tillbaka.

Lite kul var det mellan andra och tredje hindret, då andra var en oxer snett igenom och han landade i fel galopp, så tryckte jag på honom lite och ställde honom lite till höger, då stannar han upp och började råbocka tre språng i rad, sen bytte han galopp helt klockrent mitt i allt och fortsatte som ingenting, han är ju för söt alltså!

Efter banan var det som en adrenalinkick, även om hindrena låg runt 50cm, men det känns som igår som det var första gången vi satte sadel på honom, lillekillen, det är ju synd att han inte var några decimeter större.

Jag har lite bilder, är det någon som får se får ni kommetera lite, annars lägger jag inte ut. :D


Liten söt bild när vi hoppar fram, någon tyckte att det var kul! :D

/Emelie.

Foder, en hel vetenskap och ändå så mycket man inte vet.

En läsare har tidigare önskat att jag ska skriva om vad jag ger för foder till mina hästar, så jag tänkte att jag skulle svara på det, men tänkte även lägga upp lite om mina åsikter om att krångla till det med foder själv..

Att välja rätt foder, det är ingenting som är lätt och ofta är det bra att ta hjälp av någon kunnig.
Först och främst lär du ha ett bra grovfoder, alltså ett bra hö, det sägs att dom flesta hästarna klarar sig fint på bara ett bra hö, med andra ord så behöver du inget krafftfoder, och det tror inte jag heller.


Att proppa i sin häst massa saker som man inte ens vet om den behöver tycker jag känns dumt och otroligt oansvarligt, jag menar, det har kommit upp fall om hästar som blivit sjuka för dom har fått för mycket av en viss mineral och för lite av någon annan, så jag anser att ska man sitta och ge sin häst massa annorlunda saker så bör man kolla upp det med en foderexpert och eventuellt även en veterinär.

Idag finns det många färdiga foder man kan köpa som innehåller alla vitaminer och mineraler, detta är något jag tycker man ska satsa på om man inte kan själv. För det finns hur många olika som helst, det finns dom som är mindre uppiggande, och dom som är uppiggande, dom som har mer eller mindre protein, ja alla dom olika effekter som vi människor kan tänkas vilja uppnå, just anledeningen till att vi ger våra hästar krafftfoder.

Så med andra ord, är du inte erfaren eller har energi på att lägga ner tid och pengar på att höra runt vad som du kan blanda, satsa på ett färdigt foder och ge mängd efter innehållsförtäckningen, krångla inte till det själv.

Nu under sommartid är det också viktigt att ha tillgång till saltsten, och den kan du hänga up i boxen, finns dom som ger salt i fodret men är hästen verkligen i behov av salt (och/eller mineraler om man har mineralsten) så söker den sig dit det finns, så att blanda ner är många gånger totalt onödigt och i vissa fall skadligt!

___________
Mina hästar:

_____________

Nu tänkte jag gå in lite på vad mina hästar får för mat och av vilken anledning, eftersom jag just nyss skrivit att man inte ska blanda och krångla ensam, och mina får en hel del olika saker.

__________
Hanson:
__________

Har fri tillgång på hösilage under vintertid, under sommaren nu går han också på grönbete dygnet runt, viktigaste faktorn eftersom han lätt tunnar ur är att han hela tiden har tillgång till mat.

Sedan får han för nuvarande i krafftfoder väg:

0.5 kg Hippo Bas Harmoni
0.5 kg Krossat Korn
20 mg torkad älgört
20 mg Vallört
Samt lite linfröolja!


Vi börjar med Bas Harmoni, detta är ett såkallat färdigfoder vi pratat om, som är en musli. Den är havrefri och har lugnande effekt på "heta" hästar samt innehåller mycket proteiner. Hans blir väldigt lätt uppåt och är lite  stissig att hantera, så han har verkligen fått god effekt av detta foder.

Sedan får han krossat korn för det innehåller mycket fetter och stärkelser, och det är ju ingen nyhet att smala hästar går upp av korn. Anledningen till att jag blandar dessa är för att Hans behöver ha i sig fetterna och stärkelserna från kornet, men kornet innehåller inte alla proteiner och liknande han behöver istället.

Örterna då
...(älgört, vallört),

Älgört- Sammandragande, antireumatisk, syreneutraliserande, magmedel.
Detta får han för sina leder, det ska mjuka upp lederna samt ska älgört vara lindrande för magen/tarmarna, så vi ska testa denna ört på rekomendation, för att se om det hjälper honom att komma upp i vikt ännu mera.

Vallört- Lindrande, anti-inflammatorisk, sårläkande, slemlösande, lungstärkande.
Även här har vi för hans leder men även för att han har börjat hosta lite på sista tiden, och det är slemlösande, så vi ger det i stort sett för både lederna och hostan.

Linfröolja innehåller även den fetter, har även posetiv effekt även den på leder (och även hjärta/kärl och hormonbalans)

Allt som jag ger Hans har jag diskuterat med foderrådgivare och fått måtten på. Under vintertid får han dubbelt så mycket av allt krafft. I och med dessa foder som han nu får och som jag relativt nyligen börjat med, så hoppas jag att han blir fin i kroppen snart, ska även tillägga lite E-vitamin snart som främjar muskeluppbyggnaden, och se om även det kan hjälpa till.
_________


Tuffing:

_________

Tuffing behöver man inte alls krångla lika mycket med, han är ju ponny och väldigt lättfödd, även han kommer gå ute under denna sommar så ströfodras bara lite med hö om det behövs, annars klarar han sig fint på gräset.

I krafftfoderväg får han:

0.4 Fibergri Bas morgon/kväll samt en näve extra mineraler och ett "pumpslag" linfröolja.

Fibergri är ett komplett kraftfoder med vitaminer, mineraler och spårämnen i nivåer för att passa den typen av arbete som nämnts ovan. FIBERGI BAS innehåller bl.a. biotin i en mängd som säkerställer optimal utfodring för hovarna, E-vitamin och selen i mängd som anses lämplig för denna hästgrupps muskelarbete, magnesium för optimala nerv- och muskelfunktioner, koppar för bindväv och skelett.

Extra mineralerna är för att foderrådgivaren sa att egentligen ska man ge större mängd än vad jag ger min, så då kan han behöva lite extra. (Han får inte mer krafftfoder då han blir lite het då) och linfröoljan får han för den har bra effekt på leder (förebyggande) och för övrigt får man väldigt blanka och fina hästar av det.

Dock får han väldigt lite av det då Fibergri redan innehåller linfrökaka, och det är skadligt att ge för mycket, så ger du din häst Fibergri och Llinfröolja MÅSTE du vara NOGA med mängden!


Detta är vad mina killar får, jag tycker det är viktigt att satsa på ett bra foder även om det kostar lite extra, men först och främst, ta reda på vad du vill ha ut för effekt av ditt foder, vill du kanske ha upp din häst i vikt? Eller kanske få den lugnare/piggare?
Jag är ingen expert men jag har haft stor användning av dom jag pratat med, och jag kan råda alla till att ta kontakt med en foderrådgivare, i vissa fall har dom det i butiken där du köper ditt foder. Foderstaten har ju trots allt en otroligt stor del i hästens uppbyggnad av kondition och muskler!


/E.

Vilodag!

Idag har plutten fått vilat, det har spöregnat hela dagen och det tycker han nog var skönt, han (som många andra hästar) älskar faktiskt regn, har dessutom släppt ut dom på bete och öppnat upp mellan alla hagar nu, så imorgon är han väl uppblåst som en ballong med gräsmage, lagom till hoppträning, haha!

Har legat och klurat lite under dagen om något att skriva om, men kom faktiskt inte på någonting alls som var speciellt intressant, så det blir inga inlägg som jag nämde förut, för jag känner att jag har lite bloggtorka!

Imorgon är det skola, sen är det hoppträning på lillen, imorgon ska vi hoppa lite privat hemma så vi får hoppas att banan inte blir översvämmad!


Min coola kille!

/Emelie


Ikväll ska jag försöka ändra på uppdateringen,

Ikväll ska jag hem till min mamma, vädret är grått, det betyder att jag kommer hålla mig inomhus, så jag ska försöka få lite tid att slänga ihop lite intressanta inlägg och ändra lite på denna dåliga uppdateringen, lovar ingenting men något borde jag få ihop! :)

/Emelie

Veckoschema v.20 Tuffing.

Förra veckan fick ju lite omplanering pga lite grej, dock påverkade det bara en dag, Vi fortsätter med kondition och styrka men blir mycket skrittpromenader, låna sträckor, skritten är grunden till all kondition!
Måndag: Skrittpromenad ut för hand (Skritta bort eventuell träningsverk från konditionsträningen igår)
Tisdag: Vila
Onsdag: Hoppträning!
Torsdag: Skritta ut alt promeneras ut.
Fredag: Lite busridning ute, kondis
Lördag: Vila
Söndag: Lång skrittpromenad på asfalt -  senträning
Vi får se om det blir några ändringar, men vi får hoppas det blir såhär. :)

/Emelie

Konditionsträning med lillskiten!

Förlåt för dåligt uppdatering under helgen, har varit hemma hos min vän Malou under hela helgen så har inte haft tid för datorn, idag har vi varit iväg på tävling och det gick jättebra och laget ligger bra till inför finalen, det är roligt! Har även fått träffa min sötis Baltic och vi tog en promenad under lördagen, medan Malou longerade Bronx :)

Efter tävlingen idag iallafall åkte jag till Tuffing, var lite orolig för det hade regnat under dagen om jag skulle kunna konditionsträna men det torkade upp under dagen. Så vi började med att rida iväg och trava "slingan" ett varv, han låg verkligen på och var lite stark emellan upp så fick göra mycket tempoväxlingar. Efter det galopperade vi den, och det tyckte han var skitkul, blev ibland lite stark här med och oreglerbar och mest studsade men sen skärpte han sig när han blev lite trött.

Tror vi båda hade skitkul verkligen, han hoppade även över ett dike vi brukar gå över för att han var så uppe i varv, så söt han är. :)


<3

/Emelie.


Imorgon händer en rolig grej!

Imorgon händer en bra grej, ni får ledtråden Tuffing, den första som gissar rätt får en läkning,

JAG TYCKER ATT ALLA KAN GISSA! :D


Nya inköp!

Var ledig idag så jag och Emil var iväg på diverse ställen runt Örebro, jag skulle egentligen inte handla men har bränt alla mina pengar plus matpengar, det var ju inte så smidigt. ;)

Köpte det mesta i inte hästväg så det lägger jag inte upp här, men hittade lite småsaker till hästarna, köpte även nytt grimskaft (missbrukar grimskaft) och det är bra att Hööks har för bara 29kr, bra är dom också faktiskt!

Hittade även en h2o Bag som jag köpte, dom flesta inom häst vet ju vad det är men för er som inte vet är det en bag man kan fylla med vatten och enkelt lägga i skottkärran och köra ner, eller om man tar med den i bilen, och den rymmer upp till 80 Liter, förutom det köpte jag även en jättesaltsten som var uppskattad! :)



/Emelie.

Blandad ridning.

Lite sent, men förra veckan fick min brorsdotter hänga med till stallet, vilket hon älskar!
Hon fick rida på ponnyn, Jola, som jag rider för tillfället. Hon skrittade runt helt själv och även över bommar, så duktig! Sen provade vi trava när jag sprang brevid och hon skrattade så hon nästan började grina när det skumpade. :)




Nellie och ponnyn Jola :)


Här är även en bild när jag red ponnyn för några dagar sen. Jag och M red ut och vi hittade en så fin bit i skogen, riktigt härlig natur!

Fullt med vitsippor och skog!

/ Kim

<3

Bästa <3


/Emelie.

Lagerrensning hos ridsportonline!

Om ni klickar er in hos www.ridsportonline.se så har dom lagerrensning, där hittar ni massa prylar men en del börjar ta slut, så kanske finns det något ni vill ha där. :)

Jag hittade både flugtäcke med UV skydd för 299kr och Eskadrongrimma för bara 179kr, men inget av dessa fanns ju tyvär i storlekarna jag ville ha, men kanske har ni mer tur. :D


/Emelie.

Han är ju för grym min lilla!

Idag hade jag första hoppträningen på Tuffing, skulle egentligen haft det imorgon men kunde ta en tid idag, bara en halv träning ungefär då han inte är tillräckligt stark för att hoppas som en fullvuxen, han har ju trots allt bara hoppat några få gånger i sitt liv med ryttare och detta travhoppning, så jag hade inga förväntningar, nytt ställe osv.

Redan när jag red fram va han aspigg och gick och blåste sig som en hingst, så som han gör när han själv tycker att han är snyggast! ;) Fick trava fram över 4 travbommar, det gick bra, även galoppfattningarna gick jättebra och han fattade rätt alla gånger förutom en gång, eller ja han fattar alltid rätt på vänster galopp men brukar ha svårare för höger, men det gick bra idag, fast han var söt och bockade och busa, men det hör ju till:D

Sedan så travhoppade vi kryss på långsidan med markbommar, sedan testade vi även i galopp, han var lite vinglig men sista språnget var awsooome, och då slutade vi för han gick så jäkla bra!

Han är för bäst min lilla ponny! <3



Utvärdering och mina egna tankar efter träningen och vad vi kom fram till behöver tränas:

-Träna upp styrkan, jobba mycket på rakt spår men även volter och få honom att ha med sig hela sidan, blir lite vinglig ibland upp till hindrena, men sen var det ju första gången + att han har ju inte styrkan som en vanlig häst, men nu blir det mycket träning i skog och mark!

-Få honom kvickare för skänkeln, han svarar väldigt bra mellan skritt och trav, och tvärtom men i galoppen stannar han gärna upp och gör ett bussprång, och han ska lyssna för skänkeln och gå fram när jag ber honom om det, inte 2 sekunder efteråt.


Överlag är jag nöjd, hade inte förväntat mig att han skulle vara så grym, nu taggar vi vidare!

/Emelie

Sommaren och dess alla plågor.

Nu har värmen verkligen kommit, idag har även årets första åskat titta in, jag gillar inte åska men det är lite mysigt att man känner av sommaren, och skolan börjar gå mot sitt slut! :)
Sen så har sommaren som alla andra årstider en viss nackdel, i detta fall pratar jag om flugor, insekter och allt sådant!

Vi har ju haft hästar sedan jag var liten, och jag har nog testat hur mycket produkter som helst, dyra som billiga, men det är faktiskt våra egna blandningar som har fungerat bäst!

Switch har jag använt flera gånger, men det hjälpte inte märkvärt på någon av mina dåvarande 2 hästar, det fungerade första veckan någorlunda, fortfarande mycket bromsar och liknande, men det är ju ett bra alternativ att kombinera med, men jag tycker inte alls att det är sådär superbra som många pratar om, speciellt inte till det priset, men som sagt, att kombinera blir det nog super.


Ultra Sheild ska också vara en spray du inte behöver spraya på så ofta, denna är också ganska dyr om man jämnför med alla budgetalternativ som idag finns, och med denna upplevde jag ungefär samma effekt som med switchen, det funkar några dagar, dock måste man spraya det här oftare än man behöver switcha, men mot mygg och knott tycker jag inte denna fungerar alls, utan det är mer på större flugor. Jag sprutade själv på mig detta + på hästen under en skrittur i skogen med mygg och har nog aldrig haft så mycket bitmärken, så denna använder jag inte längre.



En salva som är känd för att vara bra på sår är 4 ess salvan, men den fungerar även skitbra mot flugor, den har en doft av tjära och som dessutom är bra på sår och inte alls lika dyr som ovanstående, så denna brukar jag använda och smörja in svans och huvud och diverse mindre delar. :)



Sedan använder jag lite alvor mot klåda, då det kliar för dom när dom blir bitna, och dom får ju alltid några bett hur mycket man skyddar dom, och har man då ingen hage med träd kan det vara skönt om det inte kliar så mycket, jag har använt mig av AVS salva samt Grön Hästsalva, ganska dyra båda två tyvär men väldigt dryga och fungerar verkligen, så om du kanske har en exsemhäst så kan jag rekomendera detta, speciellt AVS!

 


Sen har vi massa budgetalternativ som sånna från Hööks/Börjes och liknande, även dom har jag använt mig av och det fungerar super att spraya dagligen, dock sämre effekt men innehar ju visst skydd, det beror ju på hur mycket man vill/behöver skydda sin häst från dessa odågor!

Jag själv håller mig till 4ess salvan och dessa två sista som är emot klåda, utöver det brukar jag blanda mitt egna flugmedel, jag tänkte skriva ut lite recept som jag kan här så håll utkik imorgon!


/Emelie

Hippson!

Fick hem ett erbjudande via klubben om att premunera på Hippson, så idag har jag skickat in den, var medlem förut men har inte varit det på ett tag, men det är skitbra att ha plusmedlemskap och kunna ladda ner massa övningar, tabeller och liknande,  jag har skickat efter för ett helt år! :)

Dessutom så skulle jag få ett sadelöverdrag och 3 stycken ridböcker, det gillas!



/Emelie.

Han är ju för rolig ibland!

(Nu blir det halvkassa mobilbilder-igen men ville visa hur söt han är ibland.)

Hans är så himla go när han äter och dricker vatten, för mitt i ätandet/drickandet så tar han upp huvudet och sträcker ut tungan, sen "gurglar" han runt maten/vattnet för sedan svälja det, och sen hänger han ut tungan igen, sedan fortsätter han äta/dricka, han är ju för söt när han gör det, lilla puckisen!




/Emelie.

Gullunge!

Tog lite random mobilbilder häromdagen när jag var ute och gick, men han var så söt så jag tänkte att jag slänger upp dom, han är ju för charmig min lilla prins, ni får ursäkta kvaliten. ;)



/Emelie

Flyttat hästarna till deras sommarställe. :)

Idag flyttade vi hästarna, jag och Emelie tog en varsin häst och promenerade hela vägen till nya stället, som egentligen inte är nytt då dom varit där förr, men ja ni fattar.
Promenaden blev 1 timme och 10 minuter, båda skötte sig super trots idioter hur dom kör, när vi kom fram så släpptes dom ut med dom andra hästarna, vad dom sprang och helt lyckliga var mina två för att kunna springa som nu innan gått i en skogshage där det inte alls går att springa så mycket.

En tjej filmade dom med sin iphone så får se om vi får någon film, tänkte fotat idag men eftersom promenaden var så lång i över 25graders sol så orkade jag inte släpa på den.

Var dit under kvällen och pussade lite på dom också, och dom verkade ha det bra, mamma hade också varit förbi dom och det såg lugnt ut, och även Emelie senare, skönt!


Mina två finisar! :) <3

/Emelie.

Veckoschema v.19 Tuffing.

Denna vecka (med smygstart förra veckan) så riktar vi in oss på konditon och kordination= styrka.
Detta kommer jag köra på även nästa vecka och senare stämma av och kanske fortsätta. Det är ju snart dags för Tuffing att debutera på hoppbanan, och då behöver han få upp flåset lite och få mera ork för att få så bra förutsättningar som möjligt.

Måndag: Promenad/jogging för hand (klättrades igår)
Tisdag: Lång skrittur på hårt underlag, minst 1 timme!
Onsdag: Mark/Hoppträning
Torsdag: Vila
Fredag: Klättra lite i låga backar. <Edit>: Var en tjej och provred så denna dag gick till markarbete.
Lördag
: Vila
Söndag: Konditionsträning, galoppslingan
Som ni ser är det mycket långa skritturer (Mån, Tis och Sön) detta för att skritta ger mycket konditon, och man får anpassa hur hårt man kan köra på med hans unga ålder. Sen är det väldigt stärkande för senor att skrittas på hårt underlag.

/Emelie

Duktig ponny igår!

Som jag nämde igår blev uppdateringen dåligt, var nämligen och kollade igenom staketen på stället där Tuffing och Hans ska få gå i sommar (finns inte bete där dom går nu som räcker för Hans behöver äta, så över sommaren får dom stå i mitt gamla stall, och båda bör ju stå på samma ställe).

Efter ha gjort det så åkte jag till Tuffing, vi red ut på klättervägen jag hittade häromdagen och red där, första gången han verkligen klättrade med ryttare och han var skitduktig, dock ville han gärna busa i nedförsbackarna och blev lite stark, men efter några tillsägelser så gav han sig, han var så pigg och glad och man kände verkligen energin från honom, det gör det så roligt.

Idag ska han bara få sig en promenad, kan gissa på att han fick lite träningsverk. :) <3


/Emelie.


Fixa staket.

Snart är det betestider, så idag ska det fixas staket och senare ska det ridas, vädret är toppen så det är ju skönt, lite jobbigt också kanske ;)

Får se om jag hinner med mer idag, vi hörs!
/E

Emelie svarar!

Fick en undring rörande Hans, och jag vet att flera har frågat innan men har inte kommit mig för att svara ännu.

Det finns dom som vill att jag ska skriva lika dagligt om honom som med Tuffing, -men nej det kommer jag inte att göra! Anledningen till detta då jag väljer att hålla honom någorlunda utanför bloggen i väntan på vad som riktigt händer. Självklart kommer jag lägga upp bilder och uppdatera lite om läget, men inte mer än så.

Sen finner ni nog i majoritet inte intressant för tillfället om jag nu skulle göra det för sen han kom hem har han mestadels skrittats i ca en halvtimme om dagen, på långa tyglar, så mer än så finns det ju inte att säga. När han är helt igång och vi kan avgöra vad som händer med honom, så lovar jag att det blir uppdatering.


/Emelie

Att alltid ha en bra känsla.

En sak som jag alltid strävar efter i ridningen, har nämt det förut och gör det igen - att hitta en bra känsla! Sen kan det se super dåligt/bra ut, men det är känslan som är viktigast, enligt mig handlar ridning om känsla.

Till saken jag vill komma är att det är så himla roligt med Tuffing, jag har ju ridit in honom helt själv och gjort allting från grunden, och trots att vi haft våra trotsiga "unghästdiskutioner" speciellt på en ponny som är så tuff till sättet som honom, så har jag aldrig upplevt en dålig känsla när jag har ridit honom.

Visst har våra pass gått mindre bra ibland, men han har alltid försökt och det har alltid varit ett steg framåt och ibland två bakåt, men det gäller att nöja sig med ena steget, jag sitter ju trots allt på en ungponny som bara är bebis ännu.

Det gäller att berömma rätt saker och inte bestraffa fel saker, med unghästar måste man vara viktig med att berömma, och dom snappar åt sig allt så rätt. Tuffing tex blir helt överlycklig när man berömmer honom, och jag gör det också med "överdriv" och pratar hur gulligt som helst, klappar och ja allt, bara för att han lyckats flytta ett steg i skänkelvikning, men han har lärt sig av det.


Denna bild är från kanske 5e? gången jag red honom och red ut.

/Emelie.

Busat i sommarhagen. :)

Idag busade jag och Tuffen i sommarhagen, red fram genom skritta längst kanten runt hela sen även trava. Red där för att kantra lite, med andra ord kondisträna lite lätt, han rids ju ännu inte så mycket så får vara försiktig. Galopperade lite i en uppförsluttning några gånger, det tyckte han var skitkul och bockade lite när han inte fick springa fortare, men kul att han tyckte att det var roligt. :)

Pussade och myste lite med Hans också, för er som undrar hur det går med honom så har han travats i någon vecka nu, och börjar komma igång lite. Dock har han blivit väldigt busig och slängt av två stycken på senaste också, men det har varit ren otur och han är bara glad. :) <3


Älskling!


/Emelie.

1 år och 5 månader.

Varje dag som har gått, varje timme, varje minut, varje sekund, så har du alltid funnits i mitt huvud.
Jag saknar dig så mycket att det gör ont, och fortfarande blir ledsen av att titta på gamla bilder, jag
önskar att att du var kvar hemma, även om vi inte kunde tävla som vi ville så jag kunde titta på dig.
Min bebis, dom år vi gick igenom, både fysikt och pcykist tog oss igenom, jag valde inte bort dig, det
var inte det här jag ville, jag saknar.. <3




/Emelie.

Bobby har hittat hem!

Uppdatering ang Bobby, som nu är hittad & hemma igen!

(som vi skrev om för några dagar sen)


" Nu har vi äntligen lyckats hitta Bobby och fått hem honom.

Vi lyckades  lista ut var han befann sig och tog hem honom på direkten.

Han hittades i Norrtäljetrakten, och personen han var hos var ovetande om situationen  och därför väljer vi att inte tala om exakt var det är.

Bobby mår helt okej  trots omständigheterna, dock är han jätteöm

i hovarna eftersom han  förmodligen gått utan skor under en tid,

enligt hovslagaren har han  tvågradig hälta på bakbenen och

vill knappt sätta ner hovarna när man går på ojämnt underlag.


Tack alla snälla människor för all hjälp och allt stöd vi har fått! "

 

/Hoppidoterna.


Jag älskar min skrutt!

Jag älskar min skrutt mest i hela världen, om någon inte visste det liksom. ;)

Var iallafall ute på en promenad idag, vi gick under en bro som går under stora vägen, men han brydde sig inte alls, han är verkligen så himla cool i allt man gör. :)
Sen gick vi upp och ner för lite backar så han fick "klättra lite" hittade även en slinga i skogen där man kunde klättra med jättebra backar, så dom ska vi rida någon dag, idag gick vi dom istället och jag tyckte själv att det var hur jobbigt som helst! Men det är bra träning är det ju.

Tog lite söta bilder men dom får ni en annan dag för har inte sladden nu. :)



/Emelie.

Behandlingar av hästar hit och dit.

Jag och min bloggpartner (Kim) har diskuterat detta mycket, och kom fram till att vi borde skriva om det, våra åsikter och liknande, det är ju intressant att se hur andra tycker.

I dagens samhälle vet vi ju alla mevetna hästmänniskar att mycket bluff och medecinering och liknande förekommer, ofta även mer än vad vi tror!
Det blir allt mer dopningsfall och till och med på regional nivå där hästar fått i sig otillåtna substanser. Inte är det heller speciellt ovanligt att var och varannan tävlingsryttare på högre nivå regelbundet "sprutar" sina hästar, eller ger dom smärtstillande under vissa perioder under året, för att "förebygga".

Absolut, om det verkligen är nödvändigt förstår jag att man kan låta sin häst behandlas, men då ska det också vara absolut nödvändigt, och ingenting för att "smörja leder" eller "bara för att".
Det är vetenskapligt bevisat att vissa av alla medel som finns att det i längden istället kan ha en skadlig effekt, om det händer att man någon gång då och då gör som jag nämde ovan, sprutar bara för att, sån kan det bli i slutändan den effekten att lederna behöver dom bekämpningsmedlena för att hålla sig friska, det är ju ingen nyhet att även om det lindrar inflamation ofta bryter ner ledernas egna imunförsvar.

Numera är det inte alls svårt att komma åt dessa medel, det är nog rätt hög statistik på hur många som har olika medecinska preparat liggande hemma, i reserv som kanske är över sen en behandling dom behövde, som dom nu istället utnyttjar, eller dom som har kontakter via veterinärer.

Förr var det mycket hårdare på att få tag i, du behövde nå vissa brister för att dom ens skulle spruta, ännu mindre få det utskrivet. Idag behövder du bara överdriva dina problem lite, om ens det så skriver dom glatt ut det, javisst dom tjänar ju pengar på det, men var finns moralen i det hela?

Det har nog aldrig varit så enkelt att komma åt, och det känns som det blir enklare och enklare, och det känns även som fler och fler använder sig av detta istället för att ta det lite lugnare och låta sin häst vila, som i många fall funkar bättre, men nej, att kunna vara back on track om två veckor igen känns ju mycket mer lockande, även om hästen blir halt inom ett år igen, för då kan du ju bara spruta igen! (?!)

Och till smärtstillande, som tex fenylbutazon som många glatt petar i sina hästar, utan att ta reda på biverkningar av detta. Fenylbutazon fanns till människor förr, detta förbjöd pga det var skadligt för levern, vilket det även har visat sig vara på hästar (inte lika illa, då hästarna tål det på ett annat sätt) men under lång användning eller regelbunden, så tänker inte många på att dom kan få leverproblem, och säkert en hel del annat vi inte vet om.

Jag förstår inte detta, jag har väldigt svårt för detta. Självklart drar jag inte alla över samma kant, för att behandla kan ju ibland vara bra och även ibland sista utvägen, men då anser jag att det verkligen ska behövas. Jag själv försöker in i det sista innan jag sätter mig med något sådant.

Hur resonerar ni?
/Emelie

Everyday i miss you..

Jag skulle kunna göra allt för att bara få krama dig igen och säga att du var hemma för alltid, jag saknar dig och jag vill ha dig hem igen, enda sen dagen du åkte har det varit min stora dröm. <3



/Emelie


Busat idag :)

Ponnyn fick busa lite fritt på gräsbanan idag, sen tränade vi lite från marken, mest bara lek idag.
Hans blev longerad, sen efter det började det hagla så han fick ett mysigt täcke på sig. :)

Imorgon väntar mer läsvärt inlägg, samt lite annat kul, håll utkik!

/E

Min ponny är bäst!

Var först med Kim ut när hon red ponnyn och Mysan red Ulmus så tittade lite på dom, och stigbygeln som gick av var dagens roliga, antar att kim kommer nämna det sen. :)

Sedan åkte vi ut till mina små skitar, Hans hade tydligen slängt av stackars Emelie och sprängt ett staket, får hoppas det är bra med henne. :o  Men jag red iallafall Tuffing en sväng på grusvägen, jättekort bara, han jobbade bra i skritten från början och idag var första gången med sadel på en vecka, vi galopperade även ute för första gången idag och han var skitpigg och ville helst springa, och fick han inte det skulle han studsa eller sakta av, naw sötnosen. :)

Inga bilder på datorn då den är ny, men kommer kanske imorgon, nu fick ni lite av dagens ridpass iallafall!

/Emelie

Hjälp till att hitta Bobby!

"Vi har under en tid haft vår ponny Bobby uppstallad hos en kvinna vid namn Kerstin Palmlöv. (Finns att se på facebook, Kerstin Fjunis Palmlöv) Hon bor i Åkersberga, Björnhuvudvägen 11.
När vi talade om för henne att vi skulle flytta Bobby blev hon rasande. När vi igår skulle hämta honom var varken hon eller Bobby där, hon hade låst stallet och lämnat de övriga hästarna ute. Hon måste alltså ha åkt iväg med honom någon gång mella...n kl 17-19. Vi väntade halva natten utan framgång, polisen var där men kan inte göra något. Hon påstår nu att hon äger Bobby och att vi inte har någon rätt att veta var han är, så vi är såklart oroliga för vad hon kan ha gjort med honom. Vi behöver därför all den hjälp vi kan få, hör ni eller ser något, tveka inte att kontakta oss!

För att klargöra det hela:
Vi har alltså haft Bobby(Ballinaclare Boy) i fyra år, han är en fullblodskorsning född 1999. Han kom till oss direkt från Irland och vi tävlade i hoppning under de första två åren. I november fick vi triangelmärka honom pga benskada. Pga tidsbrist har vi varit tvungna att leta nytt hem åt honom, och fick då tips av en stallbekant om att Kerstin Palmlöv söker ny D-ponny som ersättning för hennes ponny som nyligen avlidit. Hon var först intresserad men hörde inte av sig på två veckor eftersom en ridskola skänkt en D-ponny till henne och behövde därför inte en till häst. Dock kunde hon tänka sig att ta hand om Bobby mot en ersättning av 2000 kr i månaden, under förutsättning att det fungerar med de andra hästarna osv. Vi skulle resa bort en längre tid över jul och var därför tacksamma för denna lösning. Under tiden Bobby har varit där har han fått stå helt ensam i en liten hage eftersom han "betett sig så jävla dumt" mot de andra hästarna, bitits, sparkats, osv. Detta beteende har vi aldrig sett hos honom förut, trots att han gått med många olika hästar i olika konstellationer. Kerstins löften om stora hagar och kompisar i hagen visade sig inte stämma, hagarna är jättesmå och steniga och Bobby har fått gå själv i hagen under hela tiden. Hon har hela tiden klagat på hur dum han är, att han har ett "skumt" beteende mot andra hästar. Detta tolkade vi som att han inte var helt nöjd med tillvaron och vi har därför varit i jakt på ett nytt hem åt Bobby. Hon har dessutom ridit honom trots att detta inte var tanken från början, då hon är på tok för stor för honom. Nu när det har blivit varmare har hon planerat att släppa hästarna i fårhagar med fårstängsel, vilket är livsfarligt att ha hästar i. Hon har också tagit av honom alla skorna för att på nytt försöka släppa ihop honom med de andra hästarna för att han inte skall kunna skada de andra hästarna om han sparkas, vilket har gjort att han är extremt öm i fötterna eftersom han har så känsliga hovar.
Signalerna vi har fått av Kerstin under hela tiden har varit att Bobby endast varit till besvär och att det inte har fungerat. När vi nu hittat ett nytt hem till Bobby blev hon fullkomligt rasande och ville köpa honom på direkten. Under dessa omständigheter har vi inget som helst intresse av att sälja till henne och ville därför hämta honom lördag den 30/4 och meddelade detta till henne dagen innan. Eftersom hon blev så upprörd anade vi oråd och åkte direkt för att hämta honom, vi blev oroliga för vad hon skulle göra med honom. Vi skickade ett sms en timma innan vi kom dit, men det var redan för sent, hon hade dragit därifrån. Hon hade dragit ur alla handtag på stalldörrarna så vi inte kunde hämta Bobbys utrustning och lämnat sina övriga tre hästar utomhus och låst in sina hundar i huset. Vi väntade till klockan tolv på natten, hästarna var fortfarande ute, kalla och hungriga när vi gav upp och åkte hem. Polisen skickade en patrull och vi gjorde en anmälan, men det finns inget de kan göra innan en polisutredning tillsatts. Vi ringde och ringde till både Kerstin och hennes sambo(Elisabeth Ille Thornell), som först svarade och påstod att hon inte visste något om saken. Sedan slutade även hon svara i mobilen.
Dagen efter åkte vår pappa dit och försökte reda ut det hela. Hon påstod då först att hon köpt Bobby, men kunde ju såklart inte visa upp något köpekontrakt eftersom vi endast har ett fodervärdsavtal med option för senare köp, OM båda parter är överens. Hon ändrade sig sedan och sa att hon SKULLE köpa honom och att vi "ska skita i vad hon gjort av Bobby". Pappa lyckades hitta sadel och träns i stallet som nu var upplåst och informerade henne om att han tog med sig dem. Efter en stund vägrade de öppna dörren eller svara över huvud taget, inte ens när polisen ringde dem. Pappa stod och knackade på i över en timma och till slut ringde de polisen för att anmäla pappa. De kom då dit och fick höra hur det hela låg till(vilket var precis det pappa ville skulle hända eftersom vi ville ha hjälp att prata med dem av en myndighetsperson), men de kan fortfarande inte hjälpa oss innan ärendet är utrett.
Vi vill klargöra för sådana som på något sätt tvivlar på detta, att vi står som ägare, vi har hans pass och försäkringen skriven på oss - juridiskt sett har hon alltså ingen rätt till Bobby, eftersom det är vi som betalat henne för uppehälle, och inte tvärtom.

Nu gör vi vårt bästa för att nå ut till så många som möjligt för att själva hitta vår stackars häst. Vi har redan fått enormt mycket hjälp och stöd och detta är vi oerhört tacksamma för, men vi måste fortsätta arbeta för att kunna hitta honom så fort som möjligt. Lägg ut info på bloggar, hemsidor, tidningar, anslagstavlor, allt som kan leda oss till honom, vi behöver som sagt all hjälp vi kan få för att hitta honom!
VI har spekulerat en del och pratat med folk som känner till henne och de tror att hon eventuellt kan ha gömt honom någonstans i Dalarna, eftersom hon har kontakter där.

Bobby är en D-ponny valack(147 cm i mkh), mörkbrun med svart man och svans. Har en liten stjärn i pannan och en vit fläck på mulen, lite vitt på höger bakkota. Se bilder på eventet.

Kontakt:
Michaela Kalborg 0706831906
Carolina Kalborg 0733777330"


/ Hoppidioterna

RSS 2.0